Olen ehdolla HOK-Elannon vaaleissa numerolla 981 

HOK Elannon vaalit_Teija Makkonen 981 PS

Olen 37-vuotias kolmen lapsen äiti Helsingistä. Koulutukseltani olen sotatieteiden maisteri, hallintotieteiden kandidaatti ja viittä vaille valmis liiketoiminnan kehittämisen tradenomi (ylempi AMK). Olen myös entinen yksityisyrittäjä. Tällä hetkellä työskentelen kansanedustajan avustajana sekä luottamusmiehenä eduskunnassa.

 

Olen ehdolla HOK-Elannon edustajistoon Osuuskauppavaaleissa 2020 Uudenmaan ja Helsingin Perussuomalaisten listalta. Hyvällä edustajistolla on väliä, koska se valvoo asiakasomistajien eli sinun etuasi. On tärkeää, että asiakasomistajien ääntä todella kuullaan ja, että he pääsevät vaikuttamaan osuuskaupan asioihin. 

 

Kannatan erityisesti tuotteiden sekä palveluiden kotimaisuutta, joka on Suomen talouden näkökulmasta kannattavaa sekä kestävää. Veroeurot jäävät lähiseudulle. Yhteiskunnallinen vastuu ja yhteisomistajuus ovat osuuskauppatoiminnan sydän. Osuuskaupat yhdessä SOK-yhtymän kanssa ovat myös yksi suurimmista yksityisistä työnantajista Suomessa. 

 

Lupaan toimia äänenäsi edustajistossa. Kiitos kun äänestät. 

 

Äänestysaika on 26.3.-6.4.2020. Äänestää voit joko sähköisesti tai postitse.  

 

Minun #kaupunkitoiveeni 

> Kotimaisten tuottajien mahdollisuuksia päästä HOK-Elannon ja S-ryhmän jakeluverkostoon tulee edistää ja helpottaa. 

> Parhaat edut ja alennukset asiakasomistajille tulee varmistaa myös jatkossa. 

> Ruokahävikki hyötykäyttöön, tämä auttaa niin vähävaraisia perheitä kuin ympäristön kuormitusta.

> Kauppa on Suomen suurin nuorten työllistäjä, ja monet meistä on alun pitäen koulutettu työelämän perustaitoihin kaupassa. Pidetään tästä yhdessä kiinni.

HOK-ELANNON VAALIKONEEN VASTAUKSET 

1. Laaja valikoima on minulle tärkeämpi kuin edulliset hinnat

Molemmat ovat tärkeitä. En kummankaan kustannuksella vähentäisi toista. 

S-ryhmän omat edulliset elintarvikemerkit Rainbow- ja X-tra-tuotteet halpuuttavat ostoskoria, mutta tämä ei voi tapahtua pelkästään pienimpien yrittäjien ja viljelijöiden tai laadun kustannuksella. Yhteiskuntavastuusta on pidettävä kiinni osuuskauppatoiminnassa.

2. Ympärivuorokautista (24/7) aukioloa myymäläverkostossa tulee laajentaa

Olen täysin samaa mieltä. Mielestäni tämä on ollut erinomainen uudistus. Jos kaupan yrittäjän kustannukset pysyvät hallussa, tämä palvelee asiakkaita aivan uudella tavalla. 

  

3. Ruoan verkkokauppaa tulee laajentaa

Olen täysin samaa mieltä. Ruoan verkkokauppatoiminta on tulevaisuutta. Kun kuljetuskustannukset saadaan pysymään alhaisina, moni on varmasti valmis kokeilemaan ruoan verkkokauppaa. Kriisiaikoina, kuten Korona-epidemia osoittaa, tämän merkitys tulee korostumaan.

  

4. S-mobiilin Omat ostot –palvelulla voit seurata mm. ostostesi hiilijalanjälkeä ja kotimaisuusastetta. Mielestäni oman kulutuskäyttäytymisen seuranta on tärkeää

Itse en ole palvelua käyttänyt, mutta en näe siitä olevan haittaakaan. Palvelun tarpeellisuuden/kehittämisen voi varmasti selvittää sillä, kuinka moni asiakasomistaja todellisuudessa palvelua sellaisenaan käyttää. Turhia/vähän käytettyjä palveluita ei kannata ylläpitää. 

  

5. HOK-Elannon palveluita paljon käyttävä saa suhteessa enemmän Bonusta kuin vähemmän ostava asiakasomistaja. Mielestäni HOK-Elanto palkitsee asiakasomistajiaan selkeästi ja oikeudenmukaisesti

Olen täysin samaa mieltä. Parhaat edut ja alennukset asiakasomistajille tulee varmistaa myös jatkossa. Avoimen jäsenyyden kautta osuuskauppatoiminta edistää demokraattisuuttaa ja tasa-arvoa. Kaikki asiakasomistajat omistavat yhtä suuren osan osuuskaupastaan. 

 

6. Minun on helppo vaikuttaa HOK-Elannon toimintaan

Vaikka asiakasomistajilta tulee jo nyt kuukausittain paljon palautetta, tulee vuorovaikuttamista aina kehittää, helpottaa sekä parantaa. Asiakasomistajien tulee voida vaikuttaa mihin vain, niin valikoimaan kuin palveluun. Myös nämä vaalit ovat yksi keino vaikuttaa.

 

7. HOK-Elanto toimii vastuullisesti

Olen täysin samaa mieltä. Kannatan erityisesti tuotteiden kotimaisuutta, joka on Suomen talouden näkökulmasta kannattavaa sekä kestävää. Veroeurot jäävät lähiseudulle. Yhteiskunnallinen vastuu ja yhteisomistajuus ovat osuuskauppatoiminnan sydän. 

 

8. On tärkeää, että HOK-Elanto edistää toimialueensa hyvinvointia

Olen täysin samaa mieltä. Kannatan erityisesti tuotteiden kotimaisuutta, joka on Suomen talouden näkökulmasta kannattavaa sekä kestävää. Veroeurot jäävät lähiseudulle. Kun mm. hankinnat ja rakentaminen tapahtuvat myös kotimaista yrittäjyyttä suosien, edistetään koko toimialueen hyvinvointia.  

Osuuskaupat yhdessä SOK-yhtymän kanssa ovat myös yksi suurimmista yksityisistä työnantajista Suomessa. 

  

9. Punalappukäytäntö, eli viimeistä myyntipäivää lähenevien tuotteiden myyminen alennuksella, on hyvä keino vähentää ruokahävikkiä

Olen täysin samaa mieltä. Punalappukäytäntö on mielestäni erittäin hyvä keino vähentää ruokahävikkiä ja käytäntöä tulee ehdottomasti pitää yllä. 

Fakta on, että ruoka jätteenä kuormittaa ympäristöä paljon. Lisäksi alennetut tuotteet helpottavat todella paljon monien ihmisten ruokakustannuksia. Ei kaupaksi menneet punalapputuotteet tulisi viime kädessä lahjoittaa, elintarvikkeiden turvallisuus tietenkin huomioiden. 

  

10. On tärkeää, että HOK-Elanto tukee kulttuuria ja nuorisohankkeita

Olen täysin samaa mieltä. HOK-Elanto voisi tukea enemmän mm. lasten ja nuorten liikuntaa ja kilpaurheilua sponsoroimalla esim. alueen urheilujoukkueita. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. 

Myös vähävaraisia perheitä voitaisiin tukea esim. hakemukseen perustuvan S-stipendin (100-1000 euroa/v.) muodossa. 

  

11. Kannatan sähköistä äänestämistä muun muassa ympäristösyistä

Olen samaa mieltä. Sähköinen äänestäminen on nykypäivää, kunhan tietoturva-asioista pidetään huolta. 

Ympäristön kuormitus vähentyy samalla, joka on tietenkin hyvä asia. Perinteinen postiäänestäminen tulee kuitenkin olla mahdollista, koska kaikilla asiakasomistajilla ei ole vielä osaamista tai mahdollisuutta käyttää täysin sähköisiä palveluita. 

#HOK-Elannonvaalit #Osuuskauppavaalit 

#kaupunkitoiveeni 

#981