top of page
  • Writer's pictureTeija Makkonen

Isis-kotirouvat – kylmää kyytiä sinisilmäisyydelle

Turkin suurlähettiläs Vakur Erkul vahvisti, että Al-Holin vankileiri on vuotanut. Hän kertoo, että kurdiryhmittymä olisi tarkoituksella päästänyt leiristä n. 800 Isis-terroristia vapaaksi. Mediassa ei ole vahvistettu miten suomalaiset Isis-naiset pääsivät leiriltä pois.


Suojelupoliisin arvion mukaan Suomi on Isisin vastaisen koalition jäsenenä Isisin näkökulmasta oikeutettu kohde terroristiselle toiminnalle, joten leiriläisten viattomuuden ja deradikalisoitumisen suhteen ei kannata elätellä harhakuvia kilteistä kotirouvista.


Isisillä on arviolta n. 15 000 taistelijaa vapaalla jalalla, joista osa on piilossa nukkuvina soluina siviiliväestön seassa. Suomessa toimivilla terroristista toimintaa edistävillä ryhmillä ja verkostoilla on yhteyksiä ulkomaille sekä muslimienemmistöisiin maihin että länsimaihin. Syyrian konfliktialueelta palaajat aiheuttavat siten turvallisuusuhkia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.


Isis ei ole koskaan toiminut pelkästään kalifaattinsa alueella vaan se on määrätietoisesti ulottanut toimintansa verkostojen kautta myös muualle maailmaan, jossa se on toteuttanut tuhoisia terrori-iskuja jo vuosien ajan.


Näytön ja todisteiden puuttuessa Isis-naisia ei pystytä tuomitsemaan Suomessa, vaan naiset tulevat jatkamaan elämää vapaalla jalalla. Suomella ei ole keinoja saattaa terroristiseen tekoon syyllistyneitä äitejä oikeudelliseen vastuuseen rikoksistaan.


Suomen terrorismirikosten lainsäädäntö laahaa auttamattomasti jäljessä, ja oikea vaihtoehto olisi ollut entisen sisäministeri Kai Mykkäsen puoltama kansainvälinen tuomioistuin, tai jopa tuomioistuin kurdialueella, josta nykyinen ulkoministerimme Pekka Haavisto oli kuitenkin eri mieltä.


Suomi olisi jopa voinut ottaa EU-puheenjohtajakauden agendalle kansainvälisen ratkaisun hakemisen Isis-taistelijoiden saattamisesta rikosoikeudelliseen vastuuseen, mutta näinkään ei toimittu. Sen sijaan Isis-naisia alettiin avustamaan Suomeen paluussa.


Kuten vihreiden entinen kansanedustaja, poliitikko Osmo Soininvaara twiittasi 1.6.2020: "Ihan hirveää! Unohtakaa korona! Yhdeksän taaperoterroristia tulee ja tuhoaa Suomen!". Tämmöinen idiotismi hämmentää. Korjatakseni Osmolle asiaa, Suomeen saapui näiden "taaperoterroristien" lisäksi kolme suomalaista mitä todennäköisimmin terroristiseen toimintaan osallistunutta "mallikansalaista", joista ainakin yksi on ollut aviossa jihadistiverkoston kovimpaan ytimeen kuuluvan Isis-päällikön kanssa ja, joista kaikki ovat vannoneet jihadistijärjestö Isisin nimeen.


Jos asiaa vaivautuu edes vähän tutkimaan, voi nopeasti sisäistää lyhyesti jihadistisen kasvatuksen perusteita:

  1. Isis panostaa paljon ideologiansa juurruttamiseen lapsiin ääri-islamistisen koulutuksen avulla, jotta lapsista muovautuu tulevia terroristeja.

  2. Unescon kanssa yhteistyössä tehty Isis-kasvatusta tutkineen raportin mukaan Isisin harjoittama indoktrinaatio (prosessi, jonka kautta yksilö omaksuu Isisin kulttuurin, arvot ja asenteet) alkaa jo lapsien syntymästä.

  3. Alle 10-vuotiaat lapset siirretään uskonnollisille koulutusleireille ja jo 10-vuotiaat asetetaan sotilaskoulutukseen. Lapsille opetetaan mm. taistelutaitoja, räjähteiden valmistamista ja tappamista.

  4. Naisen eli äidin tulee opettaa lapsi myymään sielunsa Jumalalle ja taistelemaan lakkaamatta vääräuskoisia vastaan. Juuri naiset eli äidit opettavat lapset pahoiksi, tappamaan ja teurastamaan. Lapsia siis totutetaan ja altistetaan pienestä pitäen väkivaltaan ja Isisin ideologiaan.

  5. Naisia eli äitejä pidetään Suojelupoliisin arvion mukaan erittäin radikalisoituneina. Isis-alueille matkanneiden kohdalla jihadistinen ajattelu on usein kehittynyt ääriryhmissä niin vahvaksi, että uusi alku vaatii ideologian täydellisen hylkäämisen ja uuden identiteetin hankkimisen. Supon uhka-arvioihin perustuen naisten deradikalisoinnin onnistuminen on hyvin epätodennäköistä.

  6. Jos/kun jihadisti-lapsien hoidossa ei onnistuta eikä heidän ajatteluaan saada muutettua, heistä tulee mitä todennäköisemmin vanhempiaan pahempia.

Eli varsinaista mallikasvatusta kotirouvilta sanoisin.


On muistettava, että kyse ei ole pelkästään vain muutamien suomalaisten naisten paluusta, vaan kotimaisen jihadistisen terrorismiverkoston vahvistamisesta. Onko vihervasemmisto täysin sinisilmäinen ja kykenemätön ymmärtämään Al-Holin leiriläisten, Isisin jihadistiseen toimintaan osallistuneiden naisten tekojen vakavuutta sekä mahdollisia tulevaisuuden seurauksia avustaessaan Isis-naisia palaamaan Suomeen? Tämä, jos mikään on todella yksi turvallisuuspolitiikkamme kylmäävimmistä uhkatekijöistä.


Naisten osuus ISIS-järjestössä on Europolin mukaan korvaamaton. LEHTIKUVA/AFP.Comments


bottom of page