top of page
  • Writer's pictureTeija Makkonen

Raskaussyrjintä: Äitiydestä aiheutuvien kustannusten tasavertainen tasaus


Ministeri Anne-Mari Virolainen esitti tammikuussa, että työnantajille maksettaisiin työntekijän raskaudesta 5000 euron kertakorvaus. Tavoitteena olisi tasata työnantajalle äitiydestä aiheutuvia kustannuksia. Lähde https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6524ee40-3fdf-41b9-ab54-823edf36afe4


Tämä on hyvä idea, kun sillä pystytään ehkäisemään raskaussyrjintää. Vaikkakin syrjintä raskauden ja perhevapaan perusteella on jo kielletty tasa-arvolaissa, eikä lain noudattamisesta pitäisi koskaan maksaa palkkiota. Asia pitääkin nähdä kustannusten tasaamisena.


Työantajan/yrittäjän näkökulmasta, haasteeksi muodostuu, jos korvaus maksetaan ehdolla ”mikäli työntekijä palaa raskauden ja perhevapaiden jälkeen saman työnantajan palvelukseen.” Kustannukset työantajalle/yrittäjälle (Uuden rekrytoinnin hinta, määräaikaisuus, ulkopuolinen yritys tai itse käytetty aika) ovat syntyneet jo äitiysloman/perhevapaiden alkaessa. Moni äiti palaa vanhaan työhönsä, mutta moni hakee myös uutta suuntaa työuralleen omaehtoisesti. Mielestäni korvaus työnantajalle tulisi maksaa perhevapaiden alkaessa, jotta työnantajien välille ei synny eriarvoisuutta. Mm. sijaisen perehdyttämiseen liittyvät kulut syntyvät perhevapaiden alkaessa, ei vasta vapaiden päättyessä.


Raskaussyrjintä on vakava ongelma tasa-arvon, työmarkkinoiden ja naisten palkkakehityksen kannalta. Tästä syystä 5000 euron kertakorvaus on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen idea!

Syrjintä raskauden ja perhevapaan perusteella on jo kielletty tasa-arvolaissa, eikä lain noudattamisesta pitäisi koskaan maksaa palkkiota. Asia pitääkin nähdä kustannusten tasaamisena.


Comentários


bottom of page