top of page
  • Writer's pictureTeija Makkonen

Suomen puolustuskykyä ei tule alentaa piiruakaan

Suomen omaa puolustuskykyä tai uskottavuutta ei tule alentaa piiruakaan. Pääministerin olisi aika omaksua realiteetit hornetien elinkaaresta sekä asteittaisesta korvaamisesta uudella kalustolla, jolla ilmavoimien operatiivista valmiutta ylläpidetään. Pääministerin jankuttaessa omia mielipiteitään, osoittaa se todella huonoa ulkopoliittista osaamista, johtamista sekä substanssiosaamisen puutetta.


Kertauksena vielä, uudet hävittäjät eivät ”vain” tule kerralla käyttöön korvaamaan vanhoja horneteja. Ensimmäiset koneet saapuvat Suomeen vuoden 2026 lopulla. Tällöinkin hävittäjät koulutetaan ensin omille joukoille, joka vie aikansa.


Ukrainan aseapua pohtiessa poistuvien hornetien osalta on syytä muistaa, että hornetien elinkaari on lopuillaan. Elinkaaren jatkaminen maksaisi miljoonia (kustannukset jopa sadoissa miljoonissa), käyttökoulutuksen antaminen veisi pitkään. Myös aseistuksen ja suorituskyvyn ylläpitoa tulisi jatkaa, sekä asetäydennykset varmistaa. Lupa luovutukseen olisi saatava ensin Yhdysvalloilta (suhtautunut hävittäjien luovuttamiseen nihkeästi). Lisäksi todettakoon, että hornetien huollon ja varaosien markkinasaatavuus on tulevaisuudessa heikkoa, koska ovat vanhaa poistuvaa kalustoa.


Koko hornet-keskustelu tulee aivan ensin käydä Suomessa tasavallan presidentin ja poliittisen johdon sekä ennenkaikkea puolustushallinnon asiantuntijoiden kanssa. Pääministerin ei tule ulkopolitiikassa heitellä päättömästi omia ideoitaan sotaa käyvän maan presidentille uutisklikkien toivossa.


Comments


bottom of page