top of page
  • Writer's pictureTeija Makkonen

Suomen tulee lopettaa rahan lappaaminen Venäjän tukijoille

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd) mukaan Suomi aikoo jatkossakin lähettää kehitysrahaa maille, jotka nyt asettuivat tukemaan Venäjää YK:ssa. Skinnarin mukaan äänestämisestä pidättäytyneiden tai erottamista vastaan äänestäneiden maiden rankaiseminen ”pelaisi Venäjän ja Kiinan pussiin”, ja ajaisi nämä ”puolueettomat” maat Venäjän ja Kiinan leireihin. Venäjän puolelle asettui mm. moni sellainen maa, jonne Suomi lähettää vuosittain kymmeniä miljoonia kehitysyhteistyörahaa.


Todellisuudessa mm. monet Afrikan valtiot ovat useissa tärkeissä äänestyksissä monenkeskisillä areenoilla jo pitkään toimineet EU:n kantoja vastaan, Venäjän ja Kiinan puolella. Venäjän ja Kiinan edustama poliittinen järjestelmä ja arvot koetaan tietyissä maissa EU:n arvoja läheisemmiksi.


EU:n ja Suomenkin kehitysyhteistyörahat on taas sidottu eurooppalaiseen arvoagendaan (ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon, demokratiaan ja hyvään hallintoon). Tämä on aina heikentänyt EU:n asemaa suhteessa Kiinaan ja Venäjään, sillä ne jakavat tukeaan “näennäisesti ehdoitta”. Kuten historiakin on osoittanut, ei demokratian tuputtaminen länsimaalaisilla arvoilla kuitenkaan toimi kaikkialla.


Suomen tulee ehdottomasti lopettaa rahan lappaaminen tässä maailmantilanteessa maille, jotka asettuivat tukemaan Venäjää YK:n äänestyksessä. Tämä on arvovalinta!Comments


bottom of page