top of page
  • Writer's pictureTeija Makkonen

Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja - alentamista harkittava

Alaikäisten ryöstörikosten määrä Helsingissä näyttää hurjalta. Ryöstöjen lisäksi nuoret tekevät myös vakavia väkivaltarikoksia. Etenkin alaikäisten tekemät puukotukset puhuttavat ympäri Suomea.


Rikosoikeudellisen vastuun ikärajan alentamista on todella syytä harkita vakavasti.

Jos kasvatus ja rajat eivät tule kotikasvatuksella, on yhteiskunnan ne lapsille ja nuorille asetettava.


Lastensuojelun toimenpiteet ja vahingonkorvausvelvollisuus eivät ole riittäviä seurauksia nuorten tekemissä vakavissa rikoksissa. Nuoret ihailevat rikollista elämäntapaa, kantavat teräaseita julkisilla paikoilla ja ryöstelevät jengeissä ihmisiä. Nämä nuoret on pysäytettävä ennen kuin on liian myöhäistä. Rangaistuksilla tulee olla selkeä pelotevaikutus samalla kun rikosten paljousalennukset lopetetaan.


Nuorten tekemät vakavat rikokset ovat lisääntyneet merkittävästi. Erityisesti 12–14-vuotiaiden väkivaltarikollisuus.


Rikoksista on kannettava vastuu, ja myös tähän yhteiskunnan tulee opettaa. Rangaistusten ja pelotteen pitää olla riittäviä ehkäisemään rikoksia. Rikosoikeudellisen vastuun ikärajan laskeminen lainsäädännössä ei sulje pois moniammatillista apua, jota nuori tällöin myös tarvitsee.


Myös poliisilla tulee olla resursseja tutkia rikoksia, ja samoin tuomioistuimilla, jotta oikeudenkäynnit saadaan riittävän nopeasti maaliin, ja rikoskierre toivottavasti katkaistua mahdollisimman nopeasti. Nuorisorangaistuksia tulee käyttää, kun aihetta on.Comments


bottom of page